Jevgeni Grib: „Tantsija jaoks on kõige olulisem lava.“

28/ July/2019

Rahvusooperis Estonia paljude tugevate rollidega silma paistnud Jevgeni Grib toob koreograafina Suveöö balletigala 2019 raames 10. ja 11. augustil lavale 6-minutilise numbri. Ta tunnistab, et alguses natuke kartis tantsijate taseme pärast, ent tema üllatuseks on osalejad väga hea tasemega. Jevgeni loodab, et iga tantsija saab enda jaoks midagi kasulikku balleti suvekoolist kaasa.

Kuidas esimeste päevade möödudes tundub, kas osalejad saavad Sinu lavastusega hakkama? Milline on tantsijate tase?

Tase on päris kõrge. Ma isegi imestan selle üle, aga järelikult on kunstiline juht Sergei Upkin ja suvekooli juht Galina Rohumaa väga head tööd teinud parimate valimisel CV-de ja videote põhjal. Mina tegin proovi ainult kümne inimesega. Esinejate väljavalimine oli päris raske, sest pead ühe tunniga aru saama, kas ta saab mu koreograafiaga hakkama. Aga ma vaatasin lisaks klassika- ja moderntantsu tundi ja valisin väikese varuga. Tegin esimese proovi ja ka kinnise audition’i. Näitasin liigutused ette ja vaatasin, kuidas kes oskab.

Eesti suvekooli vaieldamatuks eripäraks on lõpus galaetendus. Saada kolme nädalaga terve gala valmis on paras pähkel ka professionaalidele. Kuidas teete seda?
Jah, nii see on. Tegelikult on osalejad õppinud professionaalsetes koolides ja tööl heades teatrites. Nad on päris kogenud artistid. Selleks nad vajavadki konkursse, et oma võimalust saada. On ka selliseid tantsijad, kes polegi veel saanud suure teatri lavale. Tantsija jaoks on kõige olulisem lava. Siin nad saavad seda võimalust kasutada.

Kas oled ise kunagi mõnes suvekoolis osalenud?
Jah, Prahas. See oli väga hea kursus, mulle meeldis. Ma olin nii noor siis ja see andis mulle palju kogemusi. Siin ei olnud siis veel üldse suvekursusi. Galina oli üks esimestest, kes hakkas seda tegema.

Kui toona oleks olnud see suvekool, kas oleksid osalenud?
Jaa, ikka. Oleksin olnud esireas!

Millised on Sinu ootused selle suve kursusele?
Ma loodan, et iga tantsija leiab siit endale midagi. Osaleda kaks päeva galal on väga hea võimalus. Mõned õpilased saavad alles siin aru, kuidas teatris töö käib. Kui koolis töötatakse pikalt ühe esinemise kallal, siis teatris on kogu aeg erinevate lavastuste proovid. Nad saavad sellest kõigest siin osa ja see on väga väärt kogemus.

Sel ajal, kui Sina noori õpetad, teised kolleegid puhkavad?
Jaa. Ma üritan ka end praegu siin vormi saada. See on iga aasta nii raske puhkuselt tulles.

Seega, suvekool aitab ka vormis hoida?
Jah!

Esme Kassak

Photo by By Albert Kerstna

Piletimaailm

Piletilevi