Konstantin Keyhkel: „Kõige tähtsamad on inimesed“

08/August/2019

Alates juuli keskpaigast on Rahvusooperis Estonia ligi sada tantsijat 30 riigist osa võtnud rahvusvahelisest balleti suvekursusest, mis tipneb 10. ja 11. augustil Suveöö balletigalaga. Gala lühiballett sünnib Venemaa tuntud koreograafi Konstantin Keykheli käe all. Konstantin on teinud koostööd mitme teatriga üle maailma ning lavastanud teiste seas tuntud baleriinile Diana Višnevale.

Eelmisel aastal tegid Eesti suvise balletikursuse jaoks lühema numbri. Mis Sind tagasi Eestisse toob?

Kutsuti tagasi, ju meeldis mu töö. Ja siia on väga meeldiv tulla, siinne tiim on mulle nagu balleti perekond. Korraldus on väga heal tasemel, kiiresti lahendatakse kõik küsimused, kõik on avatud ja ma tunnen kogu aeg toetust. See on väga tähtis, sest nii saan maksimaalselt pühenduda sellele, mida olen tulnud tegema, valmistades etendust ette. Mitte igal pool ei kohta sellist suhtumist. Ka Tallinn meeldib mulle väga.

Keda võiks kõnetada Sinu loodud lühiballett?
Meie etendus on abstraktne, aga hõlmab väga elulisi teemasid. Arutame kaasaja probleeme: tõstatame küsimusi inimese ja keskkonna, samuti tehnoloogia kohta. Inimesed ei suhtle enam silmast silma, vaid kaovad võrku. Seda lavastust luues polnud meie jaoks mitte ainult huvitav näidata, mis tegelaste vahel toimub, vaid panna kaasa mõtlema. Kuidas tegelikult seda etendust mõistetakse, sõltub juba vaatajast endast, igaüks näeb oma, saab vastuseid või tekivad uued küsimused. See annab sellele tööle suurema mõtte. Ka visuaaltehniliselt on see huvitav projekt.

Aega on projektiks vähe. Kuidas hakkama saate?
Aega on tõesti vähe. Ma esitan sellistel puhkudel alati küsimuse, et aga kas on valikut? Meil pole lihtsalt võimalust mitte teha! (naerab) See tähendab, et me tuleme kohale ja teeme kõvasti tööd. Materjal on raske, on palju koreograafiat, huvitavaid kombinatsioone. Ma võtan seda nii, et see on väljakutse ka tantsijatele ja tantsijad on väga töökad. Mulle on suureks abiks modernse tantsu õpetaja Andrey Ostapenko. Nii palju kui võimalik, oleme eelnevalt materjalid ette valmistanud, ja tänu sellele oleme graafikus.

Milline on suvekursuse tantsijate tase?
Mulle tundub, et tase aasta-aastalt muutub. Olin siin ka eelmisel aastal ja need tantsijad, kes galal esinesid, on proovide põhjal silmanähtavalt edasi arenenud. Nad õpivad iga aasta midagi juurde ja nende huvi tantsu vastu kasvab. Nii tulevad siia kõrvu õpilastega juba valmis artistid, kellega on väga äge koostööd teha. Kindlasti on ka lihtsam töötada nendega, kes osalevad mitmendat korda, sest see on üsnagi intensiivne kursus. Päevad algavad kella üheksast hommikul ja kestavad seitsmeni õhtul. See on suur töö nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Aga ka konkurents balletimaailmas kasvab üha. Selleks, et Euroopas läbi lüüa, pead olema järjest universaalsem, pead oskama klassikalist ja modernset balletti, samuti oskama teha karakterrolli.

Mis on see, mis Sind sellistel töiselt rasketel hetkedel rõõmustab?
Mind käivitab kõige enam, kui saan lavastada, esitada. Kõige tähtsam seejuures pole aga mitte koht või aeg, vaid inimesed. Kõik on inimestes kinni. Oluline on, et oleks inimesi, kes mõtlevad sinuga sarnaselt ja soovivad tööd teha. Mina usaldan inimesi, kellega töötan. Kui me ei saa vabalt omavahel asjadest rääkida, siis ei saa ka lavale ausalt tuua teemasid, mis vajavad arutelu.

Esme Kassak

Piletimaailm

Piletilevi