Triinu Upkin: „Jagatakse esimesi rolle ja võib näha pisaraidki!“

25/ July/2019

Triinu Upkini proov

Kolm nädalat kestev rahvusvaheline balleti suvekooli tipneb 10. ja 11. augustil Suveöö Balletigalaga Rahvusooperi Estonia lavalaudadel. Koreograafi Triinu Upkini sõnul on esimestel päevadel saadud omavahel paremini tuttavaks ja esimesed rollidki paigas. „Praegu on juba enam-vähem selge, kuidas rollid jaotuvad, ja lähipäevadel võib veel ilmselt näha pisaraidki,“ märkis ta. Osalejad on väga hea tasemega ning konkurents käib asja juurde.

Palju selliseid suvekoole maailmas üldse on? Mis teeb Eesti oma eriliseks?
Tegelikult on neid meeletult, peaaegu kõikides riikides.  Selle meistrikursuse trump on kindlasti, et lõpeb päris galaga päris laval. Sellist võimalust minu teada kusagil mujal ei pakuta. Mingid esinemised on ja vahel saab lavale ka, aga sellist päris publiku, kostüümide ja valgusega täisetendust ei ole. See on kindlasti väljakutse ka professionaalidele.  Siin pole sugugi ainult õpilased, vaid tulevad ka tantsijad, kes juba töötavadki teatrites, sest see on suurepärane võimalus koreograafidega ninapidi koos töötada ja lavale saada.

Tavaliselt ei ole kolm nädalat ju piisav ühe etenduse lavale toomiseks. Kuidas teie sellega hakkama saate?
Kaks aastat on see juba teoks saanud. Järelikult on võimalik! (naerab)
Esiteks valitakse osalejaid ja juhendajaid sellise pilguga, et tantsijad oleksid võimelised kiiresti ära  õppima ja juhendajad valmis kiiresti materjali edasi andma. Peab olema kohe valmis tegutsema. Tuled saali ja kohe „tulistad“, näitad sammud ette ja kohe läheb. Pole sellist aega, et otsida ja katsetada  enam.
Teiseks töötab tegelikult koos mitu gruppi. Üks on etenduse grupp, kes esinebki neil kahel õhtul galal. Sinna on osalejad valitud fotode ja videote põhjal, nad on läbinud meili teel eelkonkursi. Teises professionaalses grupis on ka kõik väga head, aga mingil põhjusel ei soovi osaleda galal või ei mahtunud enam gala gruppi.  Kolmandas, eelprofessionaalses grupis on natuke nooremad või mitte nii kaua balletti õppinud osalejad, kelle tase pole veel nii kõrge.

Omavahel on konkurents, kes lavale ja mis rolli pääseb?
Absoluutselt on konkurents! Praegu ongi kõige kirgikütvamad päevad, sest jagatakse rolle. Kui   esimesed  kaks päeva on koreograafid valinud ja mõelnud , siis nüüd, juba täna, on enam-vähem selge ja veel lähipäevadel  võib ilmselt näha pisaraidki.

Milline nende esimeste päevade põhjal tantsijate tase on?
Enamik neist tunduvad väga töökad ja väga tahtejõulised. Ja on ka väga palju väga andekaid. Paljud nooremad tüdrukud on väga hea tasemega. Nii et materjal on küll väga hea.

Millised on Sinu ootused suvekoolile?
Loomulikult see, et osalised jääksid väga rahule. Et nad saaksid kõva tambi, sest selleks nad siia tulid. Ja et nad tunneksid end hästi  ja saaksid omavahel sõpradeks. Ja loomulikult, et gala tuleks hästi välja – see on ikka see suur siht silme ees.

Mida selline suvekool koos galaetendusega ühele noorele balletitantsijale annab?
Selline intensiivne etenduseks valmistumine annab kindlasti kogemuse, kuidas teatris asjad tegelikult võivad välja näha. Koolides ja koolikontsertideks valmistutakse ikkagi palju pikemalt ja hoopis teises stiilis. Aga nüüd on mitu asja korraga. Nad õpivad ju selgeks terve gala, mitte ainult ühe lavastuse. Nad õpivad erinevaid lavastusi erinevates stiilides, nii klassikat, moderni kui kaasaegset, erinevate lavastajate käe all. Kindlasti väga väärtuslik kogemus, et astuda professionaalsesse ellu.

Kas Sa ise oled omal ajal mõnest sellisest suvekoolist osa võtnud?
Ma käisin kolm aastat järjest. Järelikult mulle meeldis! Käisin Andrey Klemmi (Pariisi Rahvusooper) korraldatud Prantsusmaal toimunud kursusel. Ka sealses workshopis sai olla laval, aga see ei olnud päris teater.  Oli suvitajate suur kasiinohoone Pariisi lähedal, aga ikkagi lavaga ja lõpus oli etendus, aga seal ei olnud kostüüme ega päris publikut. Aga ikkagi vinge kogemus ja Pariisi tuntud balletisolistid käisid proove andmas.  Olen päriselt töötanud näiteks Aurélie Dupontiga …

Aga kui toona olnuks siin selline galaetendusega suvekool, kas oleksid osalenud?
Absoluutselt!  Oleksin valinud ka just siin Tallinnas osalemise. Meil, muide, on ka päris palju Eestist osalejaid, kes on tulnud juba mitmendat korda. Mis siis, et ei saa kuhugi kaugele sõita, aga ikkagi selline lahe kogemus.

Esme Kassak

Piletid Müügil Piletimaailmas ja Piletilevis:

Piletimaailm

Piletilevi